تالاب شادگان در مسیر خشک شدن
رئیس اداره احیای تالابهای ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به خشکی ۲۶ درصدی تالاب شادگان، گفت: امسال تبخیر آب در تالابها نسبت به سالهای قبل بیشتر است و برآورد شده که ماهانه بین ۱۳ تا ۳۰ سانتیمتر از عمق تالابهای خوزستان، تبخیر میشوند و از بین میروند.
به گزارش مملکت آنلاین، موسی مدحجی با اشاره به آخرین وضعیت تالاب شادگان اظهار کرد: متناسب با تغییرات اقلیم، تالابها دوره نوسانات آبی را میگذرانند اما اگر در حوضه آبریز هر تالاب تنش آبی رخ دهد نیز بر سیستم اکولوژیکی آن اثر میگذارد.
وی با بیان اینکه روانآبها و بارشهای حوضههای آبریز نیز بر میزان آبگیری تالابها اثر میگذارند، افزود: در زمستان سال قبل یعنی در سال آبی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۲ (از مهرماه ۱۴۰۱ تا شهریورماه ۱۴۰۲) بارشهای خوبی در حوضههای آبی کارون و جراحی داشتیم؛ هر چند هر سال بیشترین میزان آب تالابها با تبخیر در فصل تابستان از دست میرفت اما در حال حاضر شرایط آبی تالاب شادگان در مقایسه با دو سال اخیر بهتر است.
ماهانه ۱۳ تا ۳۰ سانتیمتر از تالابهای خوزستان بر اثر تبخیر، از بین میروند
رئیس اداره احیای تالابهای ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: البته امسال تبخیر آب در تالابها نسبت به سالهای قبل بسیار بیشتر است و برآورد شده که ماهانه بین ۱۳ تا ۳۰ سانتیمتر از عمق تالابهای خوزستان، تبخیر میشوند و از بین میروند.
وی تصریح کرد: بنابراین جاهایی از تالابها که حدود یک مترمربع عمق دارند، قاعدتا در فصل تابستان کلا از بین میروند و اکنون این اتفاق در تالابهای خوزستان رخ داده است.
چرا تبخیر آب بیشتر شده است؟
مدحجی با اشاره به دلایل افزایش تبخیر تالابها، عنوان کرد: تغییرات اقلیم، گرمایش زمین، سوخت های فسیلی مورد استفاده و قرار گرفتن مسیر جبهههای گرم هوا به سمت خوزستان از عواملی هستند که در افزایش تبخیر تاثیرگذار هستند.
وی افزود: با وجود اینکه در نیمه مردادماه قرار داریم هنوز از رطوبت و شرجی دریایی که هوا را متعادل میکرد، خبری نیست که این مساله نیز در شرایط تاثیرگذار است. مصارف آب در مسیر رودخانهها نیز در کاهش آب تالابها مزید بر علت بوده است.
رئیس اداره احیای تالابهای ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: تالاب بینالمللی شادگان سه تیپ آبی شور، لب شور و شیرین و محدودهای به نام هور منصوره دارد که منبع آب آن از جای دیگر تامین میشود. شرایط آبی در قسمت شور تالاب، تابع جزر و مد دریا و خوریات و بخش جنوبی تالاب است. در بخش لب شور نیز با توجه به گرما و تبخیر بالای آب، محدودههای کمآب یا دارای یک متر مربع عمق، بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند و نخستین نقاطی که خشک میشوند، محدودههای لب شور هستند بنابراین قسمتهای جنوبی یا مرکزی تالاب که لب شور هستند، نخستین قسمتهایی هستند که خشک میشود.
خشکی ۲۶ درصدی تالاب شادگان
وی افزود: بر اساس تصاویر ماهوارهای حدود ۷۴ درصد تالاب شادگان آبدار و نمدار است یعنی اکنون ۲۶ درصد تالاب شادگان خشک است.
افزایش دو برابری تبخیر در مردادماه
وی تصریح کرد: در حال حاضر آمار بر اساس ۳۱ تیرماه محاسبه شده است اما باید توجه شود که شرایط تبخیر و کاهش سطح آب تالاب به شدت در حال افزایش است و تقریبا این روند از تیرماه تا مردادماه، دو برابر شده است.
شرایط تالاب شادگان در ماههای آینده حادتر میشود
مدحجی با بیان اینکه شرایط تالاب شادگان رو به بد شدن است، گفت: با توجه به اینکه در زمستان سال گذشته آب بیشتری وارد تالاب شده، پیامدهای تبخیر و کاهش سطح آب دیرتر خود را نشان داده است اما قطعا شرایط تالاب در ماههای تابستان حادتر خواهد شد.
رئیس اداره احیای تالابهای ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان با بیان اینکه حقآبه تالاب شادگان به صورت کامل تامین نمیشود، عنوان کرد: حقآبه تخصیص داده شده و آب مورد نیاز بر اساس مطالعات انجامشده، تامین نمیشود.
آبی که وارد تالاب نمیشود، جزو حقآبه محاسبه نشود
وی بیان کرد: وزارت نیرو اعلام میکند که در ۹ ماه سال آبی یعنی از مهرماه گذشته تا خردادماه امسال، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب حقآبه تالاب را تامین کرده است. این در حالی است که باید این ارقام دقیق بررسی شود یعنی اگر فاصلهای بین ایستگاه آبسنجی و ورودی تالاب وجود دارد و در این فواصل آب مصرف میشود، میزان آبی که مصرف شده باید سنجیده شود و به عنوان حقآبه در نظر گرفته نشود.
مدحجی گفت: بحث برداشت، تبخیر آب و فرورفت آب در زمین باید محاسبه و از این آمار کسر شود.
انتهای پیام/