ورود آب به رودخانه ارس کاهش یافت
مدیر منابع آب مغان گفت: ورودی ارس به یک چهارم کاهش یافته که شرایط نگرانکنندهای را نشان میدهد.
به گزارش مملکت آنلاین، اصغر احمدنژاد در جمع خبرنگاران در پارسآباد اظهار کرد: ورودی رودخانه ارس از ۱۰۱ متر مکعب در سال گذشته هم اکنون به کمتر از ۲۳ متر مکعب کاهش یافته که نشان از وضعیت پایین منابع آب این رود است.
وی خروجی سد را نیز ۱۵۵ متر مکعب اعلام کرد و گفت: در سال گذشته این خروجی به ۱۷۶ متر مکعب میرسید که نشاندهنده پایین آمدن حجم آب در سد ارس است.
مدیر منابع آب مغان با اشاره به آمار منفی آورد این رودخانه تصریح کرد: در حال حاضر ۱۴۰ میلیون متر مکعب در سد ارس ما با کمبود و عقبماندگی منابع آب جاری روبهرو هستیم.
احمدنژاد افزود: منابع آب مغان از طریق سد ارس و خداآفرین تأمین میشود که با ورود به کانالهای انحرافی «میل مغان و قزلقیه» امکان بهرهبرداری آن در قالب شبکه آبیاری زهکشی مغان فراهم میآید تا ۸۰ هزار هکتار اراضی از این منابع آب استفاده کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: در ناحیه یک و ۲ عمرانی نیز هفت هزار هکتار اراضی به زیر کشت رفته که عمدتاً آبیاری نوین در این اراضی اجرایی و عملیاتی شده است.
احمدنژاد کاهش حجم آب ارس و سد خداآفرین را یادآور شد و اضافه کرد: بیلان آبی سد میل مغان چهار سال قبل سه میلیارد و ۳۷۱ میلیون متر مکعب بود که امسال این رقم به کمتر از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
وی بیان کرد: با مواجهه نگرانکننده با شرایط خشکسالی ما تصمیم گرفتیم تا اقدامات ترمیمی و پیشگیرانه را مد نظر قرار دهیم که تکمیل ایستگاه پمپاژ سربند از جمله این پروژهها بود که با ظرفیت ۱۰ متر مکعب اجرایی و عملیاتی شده است.
احمدنژاد در ادامه سخنان خود اظهار کرد: هر چند در حال حاضر پنج متر مکعب برداشت از این ایستگاه پمپاژ انجام میشود ولی سعی کردیم با احیای کانال قدیمی حقابه مغان را برداشت کنیم.
وی هماهنگی با کشورهای مقابله در حوزه آبریز ارس را به ویژه سه استان آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل برای بهرهبرداری اصولی از این منابع یادآور شد و تصریح کرد: ما سعی کردیم افزایش سطح زیر کشت پاییزه را به عنوان اولویت اصلی مد نظر قرار دهیم تا کاهش محسوس کشت بهاره را شاهد باشیم.
احمدنژاد استفاده از با چرخانی آب و اجرای عدالت توزیع منابع آب را یادآور شد و گفت: در بین شهرستانهای مغان عدالت توزیع آب را مورد توجه قرار دادیم تا سطح زیر کشت اراضی به صورت مناسب از منابع آب استفاده کنند.
مدیر منابع آب مغان راهاندازی پلیس آب و قرارگاه مقابله با برداشتهای غیرمجاز را به ویژه جلوگیری از کشت دوم محصولات زراعی در مغان را یادآور شد و افزود: بر خلاف میل باطنی، کشت دوم را در منطقه ممنوع کردیم تا امکان تأمین آب برای کشت اول فراهم آید.
وی ساماندهی موتور پمپها و نصب پلاک بر روی آنها را برای جلوگیری از فعالیت موتور پمپهای غیرمجاز یادآور شد و خاطرنشان کرد: با حذف شرکتهای تأمین نیرو و واسطه، سعی کردیم به صورت مستقیم با میرآبها قرارداد فعالیت امضا کرده و حقوق این نیروها را تا ۱۳ میلیون تومان پرداختی افزایش دهیم.
احمدنژاد نصب ایستگاههای پمپاژ فوق توزیع را در شبکه خداآفرین یادآور شد و اضافه کرد: با توجه به فرسودگی شبکه، اصلاح و بازسازی کانالها را در اولویت قرار دادیم تا بعد از گذشت ۵۰ سال بتوانیم ۱۸۰ کیلومتر کانال اصلی را به همراه ۴۱۷ کیلومتر زهکشی و یکهزار کیلومتر شبکه مورد بازسازی و ترمیم قرار دهیم.
وی بیان کرد: در کنار اصلاح و بازسازی کانال، ۶۰ کیلومتر لاینینگ اجرایی شده و همچنان برای اصلاح و بازسازی شبکه نیازمند تأمین اعتبارات استانی هستیم.
احمدنژاد در ادامه سخنان خود اظهار کرد: سعی کردیم تا مسیر و جریان آب را به سمت رودخانههای محلی هدایت کرده و ۴۱۷ دریچه پیش ساخته بتنی را نیز در این حوزه به کارگیری کنیم.
مدیر منابع آب مغان به تداوم خشکسالیها و اعمال روشهای مقابله با این شرایط سخت را یادآور شد و گفت: همچنان امیدواریم کشاورزان از آبیاریهای سقلی و سنتی دست کشیده و به سمت آبیاریهای مدرن نظیر تیپ و قطرهای روی بیاورند.
انتهای پیام/