روسبه، طالبان را گروه غیرتروریستی اعلام کرد

روسیه برچسب «سازمان تروریستی» را از روی طالبان برداشت.

روسبه، طالبان را گروه غیرتروریستی اعلام کرد

به گزارش مملکت آنلاین، دیوان عالی روسیه روز پنج‌شنبه عنوان «سازمان تروریستی» را از طالبان حذف کرد؛ اقدامی نمادین که با هدف ایجاد روابط دوستانه با حاکمان کنونی افغانستان انجام شده است.

گروه اسلام‌گرای طالبان در اوت ۲۰۲۱، زمانی که نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شدند و دولت مورد حمایت جامعه بین‌الملل سقوط کرد، قدرت را در این کشور به دست گرفت.

روسیه که خروج آمریکا از افغانستان را «شکست» توصیف کرده بود، از آن زمان گام‌هایی برای عادی‌سازی روابط با حکومت طالبان برداشته و آن‌ها را به عنوان یک شریک اقتصادی بالقوه و متحدی در مبارزه با تروریسم می‌بیند.

روز پنجشنبه اولگ نفدوف، قاضی دادگاه عالی روسیه در حکمی در این خصوص اعلام کرد: «ممنوعیت قبلی فعالیت‌های طالبان که در فهرست واحد فدرال سازمان‌های تروریستی قرار داشت به حالت تعلیق درآمده است.» او افزود: «این تصمیم بلافاصله جنبه قانونی پیدا می‌کند.»

ماه گذشته، دادستان کل روسیه از دادگاه خواسته بود تا برچسب «تروریستی» طالبان را حذف کند؛ این درخواست پس از چند سفر مقامات بلندپایه طالبان به روسیه مطرح شد.

یک هیئت طالبان در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ در مجمع اقتصادی سن‌پترزبورگ شرکت کرد و دیپلمات ارشد این گروه در اکتبر گذشته در مسکو با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دیدار داشت.

این تصمیم به معنای به رسمیت شناختن رسمی طالبان نیست اما باعث می‌شود مقامات روسی بدون دردسر بتوانند در رویدادهای مهم با نمایندگان طالبان دیدار داشته باشند.

تغییر رویکرد مسکو

نگرش روسیه نسبت به طالبان طی دو دهه گذشته به‌طور چشمگیری تغییر کرده است. طالبان در سال ۱۹۹۴ و در جریان جنگ داخلی افغانستان شکل گرفت؛ اعضای اصلی آن را عمدتاً مجاهدینی تشکیل می‌دادند که در دهه ۱۹۸۰ با ارتش شوروی جنگیده بودند.

جنگ شوروی در افغانستان که هزاران کشته و مجروح از جوانان شوروی بر جای گذاشت، ضربه سختی به مسکو وارد کرد و به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سرعت بخشید.

روسیه در سال ۲۰۰۳، به دلیل حمایت طالبان از جدایی‌طلبان قفقاز شمالی، این گروه را در فهرست سازمان‌های تروریستی خود قرار داد.

اما بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، روسیه و دیگر کشورهای منطقه را وادار کرد که مسیر خود را تغییر دهند و برای کسب نفوذ با یکدیگر رقابت کنند.

روسیه نخستین کشوری بود که پس از تسلط طالبان، یک دفتر نمایندگی اقتصادی در کابل افتتاح کرد و اعلام کرد قصد دارد افغانستان را به عنوان مسیر ترانزیت گاز به جنوب شرق آسیا مورد استفاده قرار دهد.

در ژوئیه ۲۰۲۴، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، طالبان را «متحدانی در مبارزه با تروریسم» خواند.

هم روسیه و هم طالبان تلاش کرده‌اند تا با گروه «داعش شاخه خراسان» (IS-K) مقابله کنند؛ گروهی اسلام‌گرا که مسئول حملات مرگبار در افغانستان و روسیه بوده، از جمله حمله به تالار کنسرت مسکو در مارس ۲۰۲۴ که ۱۴۵ کشته برجای گذاشت.

کشورهای دیگری نیز تلاش کرده‌اند با طالبان ارتباط برقرار کنند، هرچند هنوز هیچ کشوری آن‌ها را به‌طور رسمی به رسمیت نشناخته است. قزاقستان نیز سال گذشته طالبان را از فهرست «سازمان‌های تروریستی» خود حذف کرد.

چین هم در سال ۲۰۲۳ نخستین کشوری بود که سفیر جدیدی را به کابل منصوب کرد و روابط اقتصادی فزاینده‌ای با طالبان برقرار کرده است.

انتهای پیام/

منبع: یورونیوز

ارسال نظر