اعلام نتایج اولیه سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ + جزئیات

مرکز آمار ایران نتایج اولیه سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد.

اعلام نتایج اولیه سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ + جزئیات
به گزارش مملکت آنلاین، بر اساس سرشماری  عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ حدود ۲۳درصد بهره‌برداران کشاورزی کشور فاقد توانایی خواندن و نوشتن هستند. از طرفی تنها ۲درصد از ۴میلیون و ۲۸۷هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی در سطح کشور دارای تحصیلات فوق دیپلم و بالاتر در رشته‌های مربوط به کشاورزی هستند.

یکی دیگر از یافته‌های قابل‌تامل دیگر این سرشماری آن است که میانگین سنی بهره‌برداران کشاورزی در ایران به ۵۳ سال رسیده است.   سرشماری کشاورزی که حدودا ۴۵ روز کاری زمان می‌برد، در آبان‌ماه سال گذشته شروع شد. به گفته مقامات مرکز آمار، داده‌ها و اطلاعات به‌دست‌آمده از سرشماری‌ها محرمانه بوده و قابلیت انتشار ندارد؛ اما پس از استخراج نتایج، اطلاعات نهایی منتشر می‌شود. 

بررسی نتایج سرشماری عمومی کشاورزی سال ۱۴۰۳ که روز گذشته منتشر شد، تصویر دقیقی از وضعیت کشاورزی کشور ترسیم می‌کند که شامل آمار بهره‌برداران، بهره‌برداری‌ها، نوع مالکیت و همچنین فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامی است.  در این سرشماری، بیش از ۴میلیون و ۲۸۷هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی در سطح کشور شناسایی شده‌اند که این افراد مدیریت مستقیم فعالیت‌های کشاورزی، دامی، زراعی یا باغی را بر عهده دارند. تعداد کل بهره‌برداری‌های کشاورزی در کشور نیز کمی کمتر بوده  است. آمار منتشرشده توسط مرکز آمار بیانگر تنوع ساختار مالکیت و بهره‌برداری در بخش کشاورزی ایران است و نشان می‌دهد همچنان بخش بزرگی از فعالیت‌های کشاورزی به‌صورت سنتی و توسط خانوارها انجام می‌پذیرد.

۸ درصد بهره‌برداران زن هستند

بخش عمده‌ای از بهره‌برداری‌ها در کشور تحت مدیریت اشخاص حقیقی است. طبق آمار، ۴میلیون و ۲۳۷هزار بهره‌برداری توسط اشخاص حقیقی اداره می‌شود که ۳۳میلیون و ۸۸۴هزار نفر از این بهره‌برداران مرد و ۳۵ هزار نفر زن هستند. این داده نشان از آن دارد که نقش زنان در کشاورزی اگرچه کمتر از مردان است، اما حضور آنان قابل‌توجه است و نیاز به حمایت‌های هدفمند برای تقویت این نقش وجود دارد. از نظر سطح سواد، ۳میلیون و ۲۷۸هزار بهره‌بردار دارای سواد و ۹۵۸هزار نفر بی‌سواد بوده‌اند. این تفاوت چشمگیر حاکی از آن است که با وجود رشد آموزش در کشور، هنوز درصد قابل‌توجهی از بهره‌برداران کشاورزی فاقد مهارت‌های خواندن و نوشتن هستند که این موضوع می‌تواند بر بهره‌وری فعالیت‌های کشاورزی اثرگذار باشد. همچنین میانگین سن بهره‌برداران حقیقی ۵۳سال برآورد شده که نشان‌دهنده بالا بودن سن جمعیت فعال در این بخش است. این روند می‌تواند زنگ‌خطری برای آینده کشاورزی کشور باشد، چرا که نیاز به جذب نیروی جوان و تحصیلکرده بیش از پیش احساس می‌شود.

ظرفیت بالای بخش کشاورزی با وجود چالش‌ها

نتایج سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که بخش کشاورزی ایران به‌‌رغم چالش‌های متعدد نظیر خشکسالی، کاهش منابع آبی، کهولت سن بهره‌برداران و سطح پایین سواد، همچنان از ظرفیت‌های بزرگی برخوردار است. مشارکت گسترده خانوارهای روستایی، حضور فعال زنان، تنوع دام و زمین و همچنین گستره وسیع فعالیت‌ها، نشان‌دهنده پویایی این بخش است. با‌این‌حال، آینده کشاورزی کشور نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، آموزش بهره‌برداران، توسعه فناوری‌های نوین، تقویت بخش خصوصی، جذب نیروی جوان و اصلاح الگوی مصرف منابع طبیعی است. سیاستگذاران باید با استفاده از این داده‌ها، استراتژی‌هایی واقع‌گرایانه برای بهبود بهره‌وری و پایداری کشاورزی تدوین کنند.

متن این گزارش در اینجا قابل مشاهده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر