سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا به پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم از سوی ایران پاسخ نداده است / ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که «به زودی با مسئولان جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار خواهیم داشت» اخبار مربوط به تشکیل گروه برای مذاکره با آمریکا را شایعه خواند و تصریح کرد: پاسخی از سوی آمریکا درخصوص مذاکره غیرمستقیم دریافت نکرده‌ایم.

سخنگوی وزارت خارجه: آمریکا به پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم از سوی ایران پاسخ نداده است / ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست

به گزارش مملکت آنلاین، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در اولین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۴ پاسخگوی سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی بود.

بقائی در ابتدای این نشست خبری با بیان این که «در زمان تعطیلات نوروز وزارت خارجه به فعالیت‌های خود ادامه داد و شاهد موضع‌گیری‌های وزارت خارجه در مورد مسائل روز  و سفر وزیر خارجه به ارمنستان بودیم»، ابراز امیدواری کرد که مردم ایران سال خوبی را پیش رو داشته باشند.

شاهد روند عادی‌سازی شرارت و جنایت در منطقه هستیم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با ادامه جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین اظهار کرد: جنایتی که همزمان در رفح و  کرانه باختری در حال وقوع است بیانگر سیاست رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا برای محو فلسطین به عنوان یک ملت از منطقه و خارج کردن فلسطینی‌ها از سرزمین مادری‌شان است.

وی ادامه داد: موضوعی که نگران کننده است، این است که ما شاهد روند عادی‌سازی شرارت و جنایت در منطقه هستیم.

بقائی افزود: در طول ۲ سال گذشته در جریان جنایت‌های رژیم صهیونیستی اصول حقوق بشر دوستانه و منشور ملل متحد مورد نقص و  بی‌حرمتی قرار گرفته  و رژیم صهیونیست عامدانه به قتل عام و کشتار غیرنظامیان ادامه می‌دهد.

موافقت اصولی برای سفر گروسی به تهران انجام شده است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد گفت‌وگوی اخیر وزیر خارجه و مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و زمان سفر گروسی به تهران گفت: در جریان این تماس با توجه به تحولات، ما نگرانی‌ها و ملاحظات خود را بیان کردیم، انتظارات خود را بیان کردیم و بر تکالیفی که آژانس در برابر کشورهای عضو دارد تاکید شد.

وی ادامه داد: موافقت اصولی برای سفر آقای مدیر کل انجام شده است. در مورد جزئیات و برنامه‌های سفر رایزنی‌ها بین ما و دبیرخانه آژانس ادامه دارد و به محض نهایی شدن اطلاع‌رسانی می‌شود.

بقائی با بیان این‌که «این سفر در چارچوب همکاری‌های موجود بین ایران و آژانس که شامل همکاری برای حل فصل در ارتباط با چند موضوع پادمانی باقی مانده است انجام می‌شود»، گفت: آژانس تکالیف مشخصی در برابر کشورها دارد و با توجه به استمرار تهدیدها از سوی آمریکا و رژیم اسرائیل علیه تاسیسات هسته‌ای ایران، آژانس باید تکالیف خود را در ارتباط با این موضوع و تهدیدات انجام دهد، موضع‌گیری کند و  این تهدیدات که در واقع تهدید صلح بین‌الملل است را محکوم کند.

با مسئولان جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا به زودی دیدار خواهیم داشت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران درباره گفت‌وگو با اروپا گفت: در رابطه با موضوع هسته‌ای به طور مستمر با طرف‌های مقابل، سه کشور اروپایی، چین و روسیه در حال رایزنی و مذاکره بوده و هستیم. ظرف امروز و فردا یک نشست سه جانبه دیگر در مسکو داریم که چین و روسیه و ایران در مورد جنبه‌های مختلف مرتبط با موضوع هسته‌ای، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ گفت‌وگو خواهند کرد.

بقایی همچنین با بیان اینکه «نشست کارشناسی ایران و سه کشور اروپایی در ایام نوروز برگزار شد»، اعلام کرد: نشست کارشناسی در سطح میانی است و به زودی هم در سطح معاونین با مسئولین جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپایی بعد از تغییراتی که در سطح اتحادیه اتفاق افتاد، نشستی خواهیم داشت.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی درباره توئیت عراقچی و کامنت «ویتکاف» مذاکره کننده ارشد آمریکایی به این توییتی که چند دقیقه بعد از آن این کامنت را پاک کرد، خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: باید از طرف مقابل پرسید که کامنت و پاک کردن آن بر چه مبنایی بوده و همه می‌توانند تحلیل‌های خود را در این ارتباط داشته باشند.

بقایی همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد شروع مذاکرات با آمریکا که در رسانه‌ها مطرح شده است، گفت: این موضوع کذب است.

برداشتن لایه‌های مختلف تحریمی نیازمند کار کارشناسی قابل توجه است

بقائی درباره گفت‌وگوهای ایران و اروپا گفت: موضوعی به پیچیدگی موضوع رفع تحریم‌ها از یک طرف و موضوع هسته‌ای از طرف دیگر که البته فکر نمی‌کنم در مورد موضوع هسته‌ای پیچیدگی خاصی وجود داشته باشد، همه نگرانی طرف‌های مقابل این است که نسبت به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ما اطمینان داده نشود که این اطمینان از نظر ما کاملا وجود دارد و آژانس از همه ظرفیت‌های لازم برای بازرسی و اطمینان از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ما برخوردار است.

وی افزود: اما در طرف مقابل لایه‌های مختلف تحریمی از سوی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی علیه ایران اعمال شده که برداشتن اینها نیازمند بحث و کار کارشناسی قابل توجه است. آنچه در این مرحله اتفاق افتاد، گفت‌وگو و تبادل‌نظر درباره جنبه‌های مختلف و مقداری از جزئیات هر دو موضوع بود. بیشتر درباره نحوه رفع تحریم‌های هسته ای، با علم به اینکه بخش عمده‌ای از این تحریم‌ها از طرف آمریکا اعمال شده است و برخی کشورهای اروپایی هم آن را اجرا می‌کنند.

وزارت خارجه مسئول پیشبرد هر نوع مذاکره است

سخنگوی وزارت خارجه در مورد اخبار مطرح شده در ارتباط با تشکیل یک گروه برای مذاکره با آمریکا گفت: مطالبی که در این زمینه مطرح می‌شود، شایعه است و وزارت خارجه مسئول پیشبرد هر نوع مذاکره است، بنابراین صحبت‌هایی که گاه و بیگاه بعضا در رسانه‌های داخلی و خارجی در این زمینه مطرح می‌شود حدس و گمان است و پایه و اساس ندارد.

آمریکا به پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم از سوی ایران پاسخ نداده است

بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا آمریکایی‌ها به نامه ایران و پیشنهاد تهران در ارتباط با انجام مذاکره غیر مستقیم پاسخی داده‌اند؟ گفت: نه.

سخنگوی وزارت خارجه ایران تصریح کرد: پاسخ نامه آمریکا به ایران داده شد، خبرش هم اعلام شد و تحلیل‌های مختلفی هم در موردش صورت گرفت. ما منتظر تصمیم آمریکا در این خصوص هستیم. پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره غیرمستقیم یک پیشنهاد سخاوتمندانه و مبتنی بر یک تصمیم مسئولانه و خردمندانه با عنایت به سوابق این موضوع و با در نظر گرفتن روندهای مرتبط با موضوع هسته‌ای و مذاکرات در یک دهه گذشته بوده است.

وی تصریح کرد: فعلا ترجیح‌مان این است که بر آنچه که پیشنهاد دادیم، متمرکز باشیم و اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد بود در زمان خودش تصمیم‌گیری خواهد شد.

عمان یکی از نامزدهای اصلی مذاکرات غیرمستقیم خواهد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که احتمالا کدام کشور در مورد مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکا نقش ایفا می‌کند آیا ممکن است که عمان واسطه باشد؟ گفت: درباره، مشارکت سایر طرف‌ها در پیشبرد مذاکرات غیرمستقیم، در مواردی این نقش را مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام می‌داد و البته در قالب برجام بود، اما در سال‌های اخیر و قبل از آن عمان این نقش را به خوبی ایفا کرده است. فکر می‌کنم در صورتی که چنین روندی شکل بگیرد، عمان یکی از نامزدهای اصلی برای این کار خواهد بود.

بقائی همچنین گفت: تفاوت بین مذاکره مستقیم و غیرمستقیم همان چیزی است که می‌توانید در خودِ روند مذاکرات هسته‌ای ایران و سابقه آن مشاهده کنید. در دوران رئیس جمهور سابق آمریکا، مذاکراتمان در رابطه با موضوع هسته‌ای با آمریکا را به صورت غیرمستقیم انجام دادیم. این موضوع در اواخر دولت دوازدهم شروع شد و در دروان دولت سیزدهم هم ادامه یافت، بنابراین مذاکره غیرمستقیم الگویی است که امتحان شده و اگر به نتیجه نرسید، دلیلش غیرمستقیم بودن مذاکرات نبود و دلایل دیگری داشت. در حال حاضر هم مذاکرات غیرمستقیمی در منطقه بر سر یک موضوع مهم (اوکراین) در حال وقوع است. بنابراین، این امر نامتعارفی نیست.

ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر اینکه ایران ممکن است به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت کند و اظهاراتی که در این ارتباط در تلویزیون مطرح شده است، گفت: موضع ایران در بحث هسته‌ای کاملاً شفاف است و وزیر خارجه در آخرین تویتی که منتشر کردند، صراحتاً بیان کردند ایران هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و این بخشی از راهبرد و اعتقاد ماست و فتوای رهبری در این زمینه وجود دارد.

در مورد موضوع هسته‌ای قائل به مذاکره غیرمستقیم هستیم

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در رسانه‌ها مطرح شده که ترامپ در نامه خود ضرب الاجل ۲ ماهه مشخص کرده و برخی نیز مدعی هستند که غیر از بحث هسته‌ای موضوعات دیگری نیز در این نامه مطرح شده است گفت: در مورد کلیات این نامه قبلا توضیح داده شده است.

وی با بیان اینکه «ما در مورد موضوع هسته‌ای قائل به مذاکره غیر مستقیم هستیم»، گفت: آن‌چه در رسانه‌ها در مورد این نامه و این  مسئله که موضوعات دیگری نیز در این نامه مطرح شده است من آن را تایید نمی‌کنم.

تعیین سفیر ایران در آذربایجان در حال انجام است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تعیین سفیر ایران در جمهوری آذربایجان گفت: موضوع در حال انجام است و امیدواریم به زودی نهایی شود.

وی همچنین در مورد اخبار منتشر شده از سوی رسانه‌های آذربایجانی در ارتباط با سفر رئیس‌جمهور به این کشور گفت: سفر رئیس‌جمهور به آذربایجان در دستور کار است و در مورد زمان و جزئیات آن مشغول رایزنی و گفت‌وگو هستیم.

آمریکا از هر ابزار و دستاویزی جهت اعمال فشار حداکثری علیه ایران استفاده می‌کند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با تحریم چند شهروند ایرانی از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا به بهانه پرونده «لوینسون» کارمند سابق سیا که چند سال پیش در جریان پیشبرد یک پروژه امنیتی در منطقه غرب آسیا، مفقود شد و اتهاماتی که مقامات آمریکایی در این ارتباط به ایران وارد کرده‌اند، گفت: این اقدام خودسرانه آمریکایی‌ها در راستای استفاده از هر ابزار و دستاویزی جهت اعمال فشار حداکثری علیه ایران است.

وی با بیان اینکه «فکر می‌کنم‌ این موضوع مربوط به ۱۸ سال قبل است و وزیر خارجه وقت آمریکا در همان مقطع اعلام کرد که این فرد در جایی در منطقه آسیای جنوب غربی مفقود شده است و ارتباطی با ایران ندارد»، گفت: زنده کردن این موضوع فرافکنی است و آمریکا باید به شهروندان خودش در ارتباط با وضعیت اتباعش توضیح بدهد و متهم کردن کشورها در این زمینه ساده‌سازی موضوع است.

بقائی ادامه داد: علیرغم تکرار این اتهامات علیه ایران، هیچ مدرک و مستندی مبنی بر اینکه این فرد به ایران ورود داشته یا در ایران اتفاقی برای او رخ داده وجود ندارد و تحریم‌های انجام شده ناموجه و غیرقانونی است.

تعاملات و رایزنی‌ها در ارتباط با شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه ادامه دارد

سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین وضعیت شهروند ایرانی که چند هفته پیش توسط پلیس فرانسه بازداشت شده است، گفت: این شهروند ایرانی چندین هفته است که بازداشت شده و اجازه دسترسی کنسولی به او داده نشده است.

وی افزود: ما در راستای حمایت از اتباع خودمان از طریق سفارت ایران در پاریس و سفارت فرانسه در تهران پیگیر این موضوع هستیم و بخش کنسولی ما چند روز پیش بار دیگر در این ارتباط با سفارت فرانسه در تهران تعاملات و رایزنی‌هایی داشت.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: امیدواریم که هرچه زودتر دولت فرانسه در راستای حقوق بین‌الملل و تبعیت از آن امکانات کنسولی را برای این شهروند ایرانی فراهم کند و مشخص کند که که چرا این شهروند ایرانی بازداشت شده است.

در تماس مستمر با مقامات فرانسوی در مورد وضعیت اتباع ایرانی در فرانسه هستیم

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با تهدیدات اخیر فرانسه مبنی بر اینکه با توجه به مشخص نشدن تکلیف سه شهروند فرانسوی زندانی در ایران قصد دارد از ایران به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت کند و تحریم‌های جدیدی را در نشست آتی اتحادیه اروپا علیه ایران و اعمال کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با این موضوع و موضوعات مشابه، مسئولانه و بر اساس قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران عمل کرده است.

وی افزود: ما در  تماس مستمر با مقامات فرانسوی در تهران و پاریس در مورد این موضوع و همچنین وضعیت اتباع خودمان در فرانسه از جمله پرونده ۲ شهروند ایرانی که ۴ ماه قبل به قتل رسیدند و هنوز ما پاسخی در مورد پرونده آنها از سوی پاریس دریافت نکرده‌ایم و همچنین شهروند ایرانی در فرانسه که چند هفته است بازداشت شده است،هستیم‌ . حل این موضوعات مستلزم حسن نیت و پرهیز از اتهام زنی‌های بی اساس است.

بقائی ادامه داد: ما نسبت به تعهدات بین‌المللی و موازین کنسولی واقف هستیم و بر همین اساس اقدام کرده و همین رویکرد را ادامه خواهیم داد.

به هر تجاوزی به خاک کشورمان با تمام قوا پاسخ خواهیم داد

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه گفته می‌شود نتانیاهو در حال حاضر در آمریکا حضور دارد تا در مورد حمله به ایران هماهنگی کند، گفت: ما  به هر تعرض و هر تجاوزی به خاک کشورمان با تمام قوا پاسخ خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره تهدیدهای ضدایرانی آمریکا گفت: ما برای هر پیشامدی آمادگی داریم و الحمدلله جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران در عرض این پنج دهه به اندازه کافی نسبت به  ایجاد توانمندی‌های دفاعی اقدام کردند که بتوانند با تمام وجود و با اعتماد به نفس کامل در مقابل هر تعرض و تجاوزی ایستادگی کنند، لذا درباره تهدیدهایی که علیه جمهوری اسلامی ایران صورت می گیرد، باید بدانند که این تهدیدها در صورتی که تحقق پیدا کند، قطعاً با پاسخ سریع، فوری و همه جانبه جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.

پیشنهاد ایران باید قدر دانسته شود

سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره لحن نامه ترامپ به ایران نیز گفت: پیش از این در مورد لحن نامه توضیح داده شده است. می‌توانم بگویم چیزی فراتر از آن چیزی که در رسانه‌ها و فضای عمومی از مقامات آمریکا و رئیس‌جمهور آن شنیدید نیست. ترکیبی از تهدید و پیشنهاد است و ما هم اعلام کردیم متقابلا پاسخ خود را به نحو متناسب تنظیم کردیم و راه را بر دیپلماسی نبستیم.

وی در همین ارتباط همچنین عنوان کرد که «با توجه به سوابق قبلی آمریکا، پیشنهاد ایران باید قدر دانسته شود و این اقدام ایران بیانگر نگاه مسئولانه ایران در ارتباط با مسائل امنیت ملی ایران و و صلح و امنیت است».

موضوع ترور قهرمانان ایران چیزی نیست که فراموش یا بخشیده شود

بقائی درباره بحث ترور ترامپ در یکی از روزنامه‌ها و واکنش‌ها که از سوی رسانه‌های آمریکایی و غربی به این موضوع گفت: این‌قدر واکنش‌ها غیرعادی بود که شاید ارزش پاسخگویی نداشته باشد. این موضوع طی پنج-شش ماه گذشته بارها با بهانه و بی‌بهانه مطرح شده است و ما موضع خود را مکررا اعلام کردیم. از یک سو باید برای همه روشن باشد که موضوع ترور قهرمانان ایران چیزی نیست که فراموش شود یا بخشیده شود و همواره در ذهن و خاطره مردم ایران و منطقه باقی خواهد ماند.

بقائی گفت: ایران به عنوان کشور مسئول و تابع حقوق بین‌الملل همیشه اعلام کرده اجرای عدالت را از مجاری حقوقی داخلی و بین‌المللی پیگیری خواهد کرد و همین الان هم در قوه قضائیه پرونده کاملا مشخصی در این ارتباط مفتحوح است و روند رسیدگی ادامه دارد.

پیام ایران به همسایگان صریح بوده است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی تاکید کرد  جمهوری اسلامی ایران، امنیت تک تک کشورهای همسایه را امنیت خود می‌داند و اصرار داریم که امنیت در منطقه باید درون‌زا و متکی به کشورهای منطقه باشد و خودرو نیروهای بیگانه و ایجاد پایگاه‌های نظامی اصلی آنها در کشورهای منطقه را مناسب نمی‌دانیم و در واقع پودر نیروهای بیگانه جز ایجاد شرارت و ناامنی فایده دیگری در منطقه ندارد. 

وی همچنین تاکید کرد: هیچ کشوری مجاز نیست، سرزمین و قلمرو خود در اختیار کشورهای دیگر برای تعرض و اقدامات ایذایی علیه کشور دیگری قرار دهد و پیام ایران در این ارتباط صریح بوده است و این پیامی است که تمام کشورهای منطقه نسبت به آن واقف هستند و آن را درک می‌کنند.

ایران و عراق در برابر طرح‌های آمریکایی کاملا هوشیار هستند

سخنگوی وزارت امور خارجه  در پاسخ به سؤالی درباره طرح جمعی از نمایندگان کنگره آمریکا تحت عنوان «آزادی عراق از ایران» با هدف ایجاد اخلال در روابط ایران و عراق گفت: عنوان این طرح که البته در مراحل ابتدایی است، بسیار با مسماست؛ آزادی عراق از ایران،. فکر می‌کنم برای مردم مغرور و غیور عراق استفاده از نفس این لفظ توهین آمیز است و اینکه طرفی که سابقه اشغال و کشتار میلیونی مردم عراق را دارد، مدعی آزادی یک همسایه مسلمان از کشور دیگر همسایه مسلمان شود، واقعا شرم‌آور است. استفاده از این عبارت شرم‌آور است.

بقائی گفت: هم ایران و هم عراق کاملا هوشیار هستند و می‌دانند که این طرح‌ها همه با هدف تفرقه انگیزی و ایجاد اخلال در روابط همسایگان و در راستای پیشبرد هدفی است که طی چند دهه به دنبال آن بودند و آن ایجاد کینه توزی بین کشورهای منطقه است که موفق نخواهند بود.

برنامه‌ای درباره ایجاد نمایندگی در فراه نداریم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ سوال دیگری مبنی بر اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه ایران و افغانستان به دنبال این هستند کنسولگری‌های خود را در «بیرجند» ایران و «فراه» افغانستان ایجاد کنند، گفت: ما چنین پیشنهادی را از سوی هیچ مرجع قانونی دریافت نکرده‌ایم و در وزارت خارجه نیز چنین بحثی مطرح نشده است. ایجاد نمایندگی در کشورهای دیگر تابع مقررات و ضوابط قانون مشخص است که باید روند آن طی شود و تا آنجا که می‌دانم برنامه‌ای در این زمینه نداریم.

نیروهای مسلح ایران به صورت لحظه‌ای توانمندی‌های خود را حفظ می‌کنند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه «پس از تهدیدات نظامی ترامپ علیه ایران، تماس‌هایی میان مقام‌های ارشد ایرانی و برخی کشورهای منطقه صورت گرفته و همگی از حل مسالمت‌آمیز اختلافات حمایت کرده‌اند، در این زمینه نگرانی‌هایی درباره تبعات وقوع چنین تنش مستقیمی میان ایران و آمریکا برای منطقه وجود دارد، همزمان رویترز به نقل از یک مقام آگاه ایرانی مدعی شده که به  نیروهای نظامی ایران دستور آماده‌ باش داده شده و ایران به کشورهای منطقه در مورد استفاده از قلمروی آن‌ها برای هرگونه اقدام ایذائی علیه ایران هشدار داده است. پاسخ ایران به چنین فضاسازی هایی چیست؟» گفت: خبرگزاری که به نام آن اشاره کردید الگوی ثابتی در خبرسازی دارد که مستند به یک مقام خیالی آگاه است. در خصوص ادعای مطرح‌شده، آمادگی نیروهای نظامی و دفاعی یک کشور برای دفاع از حاکمیت سرزمینی خود امری طبیعی است. نیروهای مسلح ایران با توجه به تجربیات تلخ گذشته و شجاعت و دلاوری که در دفاع از کیان ایران نشان داده‌اند، به صورت لحظه‌ای آماده‌باش و توانمندی‌های خود را حفظ می‌کنند و نیازی به اشاره به مقام خاصی نیست.

وی با اشاره به سیاست همسایگی  و پیشبرد آن از سوی وزارت خارجه گفت : درباره همسایگان باور داریم که امنیت آنها و امنیت منطقه جزء لاینفک امنیت ملی ایران است. ما هرگز جزو هیچ ائتلافی برای حمله به کشورهای همسایه نبوده‌ایم و همیشه بر حسن همجواری و سیاست همسایگی تأکید کرده‌ایم. در هر فرصتی، همسایگان را نسبت به تبعات هرگونه آتش‌افروزی از سوی طرف‌های ثالث، چه بازیگران خارج از منطقه و چه رژیم صهیونیستی، آگاه می‌سازیم. 

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: اعتقاد داریم خاصیت آتش، مسری بودن آن است. اعتقاد داریم همسایگان ما مراقب هستند که تفرقه‌ها باعث تخریب روبطشان با ایران نشود.

رویکردهای یکجانبه مطلقا به سود رفاه بین‌المللی نیست

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار فونیکس چین در تهران درباره سیاست‌های تعرفه‌ای علیه چین و برخی دیگر از کشورها که باعث ایجاد نگرانی در فضای بین‌المللی شده است، گفت: ما هم در نگرانی بسیاری از کشورها در مورد آثار و تبعات رویکردهای یکجانبه و مغایر با هنجارها و قواعد حقوق بین‌الملل به ویژه در حوزه تجارت بین‌الملل سهمیم و شریک هستیم.

وی تاکید کرد: معتقدیم رویکردهای یکجانبه مطلقا به سود رفاه بین‌المللی نیست و امیدواریم همه کشورها به این جمع‌بندی برسند که رویکردهای مبتنی بر ارعاب فشار، تحریم و یکجانبه گرایی آثار و تبعات منفی برای همه کشورها از جمله کشورهایی که چنین رویکردی را دنبال می‌کنند، به همراه خواهد داشت.

امیدواریم دولت آلمان در سیاست‌های قبلی خود تجدید نظر کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط با آلمان با توجه به آغاز به کار دولت جدید در این کشور گفت: در مورد روابط با آلمان ما ارزش زیادی برای روابط با کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی قائل هستیم و به اصول و ضوابط دوستانه در این زمینه پایبند بوده‌ و هستیم.‌ 

وی افزود: متاسفانه در مقطعی به دلیل سیاست‌های تندروانه برخی از احزاب و اشخاص در آلمان روابط ما با این کشور دچار خسارت شد و به شهروندان ایرانی و آلمانی از ناحیه تصمیم عجولانه دولت وقت آلمان مبنی بر تعطیلی کنسولگری‌های ما در شهرهای مختلف و همچنین توقف فعالیت نهادهای دیرپای که در آنجا فعالیت می‌کرد و فلسفه وجودی آنها تداوم ارتباط بین ملت‌های دو کشور  بود، آسیب دیدند.

بقائی تاکید کرد: امیدواریم دولت آلمان در سیاست‌های قبلی خود تجدید نظر کند و به سمت گسترش روابط حرکت کند چرا که این موضوع به نفع دو کشور است، البته این یک موضوع دوسویه است و باید دو طرف علاقمند باشند که موضوع را به پیش ببرند.

بحران‌سازی در مورد موضوع هسته‌ای ایران به رژیم صهیونیستی بازمی‌گردد

سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره ادعاهای تل‌آویو علیه برنامه هسته‌ای ایران گفت: اولین بار در سال ۱۹۸۴ یعنی بیشتر از چهار دهه قبل، مقامات رژیم صهیونیستی ادعا کردند که ایران دارای برنامه هسته‌ای خطرناک و رو به نظامی‌شدن است. بنابراین مشخص است که نفسِ طرحِ موضوع هسته‌ای ایران به عنوان یک موضوع امنیتی، یک توطئه و یک برنامه برای ایران‌هراسی و برای جلوگیری از توانمند شدن ملت ایران در حوزه فناوری و صنعتی بوده است.

وی تصریح کرد: متاسفانه طی این چند دهه که برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود را با اتکای به توانمندی‌های جوانان و دانشمندان خود پی گرفتیم و ادامه دادیم، با فشارهای زیاد و تحریم‌های غیرقانونی مواجه بودیم ولی با وجود این، حتی کوچکترین سند و مدرکی دال بر اینکه برنامه هسته‌ای ایران به سمت غیرصلح آمیز در حرکت هست ارائه نشده است. گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مؤید این ادعاست و همه بحران‌سازی در مورد موضوع هسته‌ای ایران مبتنی بر گمانه‌زنی و نگرانی ادعایی است که ریشه‌ آن به رژیم صهیونیستی به عنوان تنها دارنده تسلیحات کشتارجمعی در منطقه، تنها مانع ایده خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای و تنها طرفی که به عنوان یک موجودیت آپارتاید شناسایی شده و دارای پرونده در دیوان لاهه است، برمی‌گردد.

تجاوزات آمریکا و هم پیمانانش به یمن باید متوقف شود

بقائی در پاسخ به سوالی درباره برخی از اخبار منتشر شده از سوی تعدادی از رسانه‌ها در مورد شهادت نیروهای ایرانی در یمن نیز گفت: بخشی از هدف انتشار این شایعه این است که اعلام کنند مقاومت در منطقه به نیابت از ایران است و هر از چندگاهی گزارشی درباره شهادت نیروهای ایرانی منتشر می‌شود که ما این را تأیید نمی‌کنیم.

 وی با تاکید براین که تجاوزات آمریکا و هم پیمانانش به یمن باید متوقف شود، گفت: راه‌حل این موضوع در این است که جنایت و کشتار در فلسطین اشغالی به پایان برسد.

در تلاش هستیم شرایط رفت‌وآمد قانونی مهاجران را تسهیل کنیم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال یک رسانه افغانستانی درباره سفر «محمد رضا بهرامی» مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه به کابل و رایزنی‌هایی که در این سفر  به خصوص در  مورد اتباع صورت گرفته است، گفت: برنامه سفر متمرکز بر موضوعاتی بود که در ارتباط با دو کشور همسایه ایران و افغانستان وجود دارد از جمله موضوع  مهاجران، بحث آب و امنیت و غیره.

وی درباره روند بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان هم تصریح کرد: مهاجران افغانستان به عنوان مهمانان ایران در این پنج دهه از همه امکاناتی که در جمهوری اسلامی ایران وجود داشته و مردم ایران برخوردار بودند،‌ برخوردار بودند. نکته مهم در مبحث ساماندهی مهاجرت این است که باید این فرآیند قانونی باشد. ما در تلاشیم تا شرایط رفت و آمد قانونی را تسهیل کنیم.

هدف اصلی رژیم صهیونیستی پیش‌بردن شرارت‌های خود در منطقه است

بقایی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد ادامه حملات رژیم صهیونیستی به سوریه نیز گفت: رژیم صهیونیستی تلاش داشته و دارد که کشورهای مجاور این رژیم را تبدیل به کشورهایی فاقد توانایی دفاعی و کنشگری فعال کند، چنان که بلافاصله بعد از تحولات سوریه که این کشور دچار خلأ قدرت شد، این رژیم از همه توان خود برای تخریب زیرساخت‌های مختلف سوریه  از جمله دفاعی آن استفاده کرد و هدف اصلی این است که با این نوع آتش‌افروزی، شرارت‌های خود را در منطقه به پیش ببرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر